Italiensk pizza

Med ujevne mellomrom har jeg prøvd å få til den perfekte, italienske pizzabunnen. Jeg brukte et par år på å lete meg frem til en pizzabunn som blir akkurat som jeg vil ha den. Og jeg orket ikke dille med pizzastein og slike ting, det må da kunne gå an å få til en tynn og god bunn uten ekstrautstyr?

For et par år siden ble de bingo. Kaldheving er tingen. Kaldheving betyr rett og slett at deigen hever under plast i kjøleskapet. Alt fra et døgn, til 4-5 dager. Det er superenkelt! Smell sammen en deig på 5 minutter, og sett deigen i kjøleskapet. Så kan du hente den når du vil lage pizza. Om to dager? om fire dager? Det er opp til deg.

Jeg bruker også det italienske pizza-hvetemelet Farina Tipo 0 eller Tip 00. Det får du blant annet kjøpt på Meny. Kaldheving og fint pizzamel gir den elastiske deigen som er lett å jobbe med selv om den skal kjevles ut til en ganske tynn sak, og ut av ovnen kommer den tynne, sprø, boblete bunnen som kjennetegner de gode italienske pizzaene. NAM!

Ulempen er selvfølgelig at du må planlegge at du har tenkt å spise pizza (hjelp!:)) om noe dager – men fordelen er at når du skal lage pizzaen har du en deig du kan rulle ut, smelle på litt fyll og steke på 7 minutter. Så er det faktisk mat. Og hvilken mat!!

Nok til 2 store eller 4 små italienske pizzabunner.

Fra kjøkkenbenk til kjøleskap 5-10 minutter. (Heving 1-5 dager. Steking 7-20 minutter.)

Du kan selvsagt også halvere oppskriften, og lage 1 stor pizza.

Dette trenger du 

2 ts tørrgjær
3 dl vann (ikke lunket, ikke glovarmt, men varmt)
8 dl hvetemel ((farina tipo 0 eller  tipo 00 – fint italiensk hvetemel) 
2 ts grovt havsalt
0,5 dl olivenolje

Slik gjør du

Finn frem det du trenger.

Ha tørrgjøren i det varme vannet og pisk litt med en gaffel. La stå litt.

Bland mel og salt i en mikser/kjøkkenmaskin.

Mens mikseren går har du olivenolje i litt og litt. Ha så i gjærblandingen litt og litt, og bland alt sammen til en god og litt klissete deig.

Pensle bollen du skal ha deigen i med olivenolje før du har den i.

Dekk med plast og sett den i kjøleskapet i minimum 24 timer.

Her er min deig etter tre dager. Klar for action.

Det er ingen etterheving, det er bare å dele i 2 eller 4 emner, drysse litt mel på bord og pizza, og rulle ut til passe størrelse. Så tynn du får den uten at den går i stykker. Her er det 1/4-del av deigen som er kjevlet ut.

  

Her er det en nedpå pizza med tynne skiver av kokt potet, litt salt og pepper, mozzarella, parmesan og salvie-blader.

De tynneste pizzaene – som her – steker jeg på 250 grader med viftesymbolet med tykk strek under. Midt i ovnen, som er forvarmet.

Da holder det med 7 minutter i min ovn.

Men – er pizzaen litt tykkere – anbefaler jeg å steke den på 200 grader i 15-20 minutter. Med vanlig over- og undervarme. Det funker veldig bra det også.

Noen drypp med god olivenolje – og pizzaen er klar!

 

#pizza #italienskpizza #pizzadeig #potetogsalviepizza 

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

5 thoughts on “Italiensk pizza

 1. Bra Siri 🙂 Jeg har laget denne deigen nå i flere år og den funker så bra at jeg har helt sluttet å kjøpe frossen-pizza eller for den saks skyld ferdige bunner. Men få med at for skikkelig resultat bør man investere i en pizza-stein! Det er stor forskjell med og uten, og spesielt om man skal steke flere pizzaer etter hverandre. Vi hadde selskap der 11 barn fikk lage og steke hver sin pizza. Det var moro, men med 1 komfyr ble det lang tid mellom første og siste pizza. Etter det lærte jeg at også en stor pizza-spade er gull verdt….

 2. Hei. Bra saker. Mitt forslag på enklere:
  – bland 500 g vanlig hvetemel og 1 ts salt.
  – bland 3 dl lunkent vann og en halv pose tørrgjær, bland inn i mel og rør rundt, elt litt med hendene (1 min), konsistens myk og ikke klistrete
  – heve 30 min m lokk over
  – sett ovn på max temp f eks 275C, varmluft, sett ovnplaten inn ØVERST så den blir varm
  – kjevle ut 1/3 av deig, prikke m gaffel, tynn bunn, ta ut ovnplaten, legg på pizzabunnen og FORSTEK bunnene en av gangen ØVERST i ovn 3-4 min til litt brun
  -ta ut av ovn, SNU, legg på saus/ost, stek ØVERST i ovn til ferdig.

 3. Philip: Ja, jeg er klar over at.pizzastein er bra, altså. Men litt av poenget er å vise at det faktisk går an å lage skikkelig god pizza uten hjelpemidler. Enkelt er det også! OG supergodt!:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top