Bankekjøtt

Dette er barndommens mat. Enkel og god husmannskost rett og slett.

Det er lett å lage også, men krever litt tid i gryta. Derfor passer det kanskje best på en søndag, eventuelt om du lar det putre en hjemmekveld, og bare varmer det opp til middag neste dag.

Du kan kjøpe bankekjøtt, eller storfekjøtt av bog til denne. Kok litt potet ved siden av, lag en rask ertestuing og finn frem litt tyttebærsyltetøy.

Maten er servert!


Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 2 timer og 10 minutter.

Dette trenger du

600 gram bankekjøtt av storfe, eventuelt kjøtt fra bog
1 løk
5 ss hvetemel
2 ts salt
1 ts pepper
smør til steking
1 stk laurbærblad
6 hele pepperkorn
6 dl kjøttbuljong (1 terning + vann)

Ertestuing

250 gram frosne erter 
1 dl vann
1⁄2 ts buljongpulver
2 ss smør
1⁄4 ts pepper 

Slik gjør du


Brun løk i litt smør på middels lav varme og legg over i en gryte. Den trenger bare 5 minutter i en varm panne.

Skjær kjøttet i ca. 1,5 cm tykke skiver. Bland sammen mel, salt og pepper og vend kjøttskiver i melblandingen.


Rist av overflødig mel og brun kjøttet i smør på middels høy varme. Legg kjøttet over i gryten etter hvert som det er ferdig brunet på begge sider.

Tilsett krydder og hell på kokende kraft til kjøttet er nesten dekket. Kok opp og senk varmen.

La retten trekke under lokk til kjøttet er mørt, ca. 2 timer. Det skal ikke koke, men det kan godt være antydning til putring.

Rør forsiktig i gryten en gang i blant, slik at kjøtt og løk ikke fester seg i bunnen av gryten.

Smak til med salt og pepper, og ha eventuelt i litt sukkerkulør for en mørkere saus.


Kok opp frosne erter sammen med vann og buljongpulver. La koke i 1-2 minutter.

Ha over i stavmikser og kjør på full guffe sammen med smør og pepper. Ferdig!


Server med kokt potet, fersk ertestuing eller stuet kål og tyttebærsyltetøy.

#bankekjøtt #tradisjonsmat #husmannskost #storefekjøtt #ertestuing #koktpotet #tyttebærsyltetøy   

3 kommentarer
  • elisebr 28.03.2017 kl.16:17

    Så godt det så ut! :)
  • Statera Marit Ebeltoft 28.03.2017 kl.19:54

    Tror faktisk aldri jeg har spist dette , får teste ut en søndag :D
  • Siri Fossing 28.03.2017 kl.20:27

    Statera Marit Ebeltoft: Det er supergodt! Mørt og deilig kjøtt.:)