Fransk høstgryte

Dette er en luksusgryte med masse forskjellige ingredienser, og en gryte som krever litt forberedelser. Men jeg må liksom innom den hver høst, for den smaker jo bare så innmari godt.

Lammekjøttet marineres i urter og krydder over natta, og en kopp med rosiner får stå og godkjøre seg med kanel og honning i litt rødvin. Resten av rødvinen går i gryta sammen med bacon og deilige grønnsaker – lam og rosiner. Det blir helt himmelsk!

Oppskriften holder til ca seks personer, så det er en gryte som er fin å lage til gjester. Sleng med noen mandelpoteter, eller denne potetmosen og de kommer til å bukke og takke seg baklengs ut av utgangsdøra etterpå. Når gryta er tom.

Nok til 6.

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, cirka 1 1/2 time. 1 time av dette er putring på komfyren. I tillegg må rosiner og kjøtt marineres over natta.

Jeg bruker det kjøttet av lam jeg får tak i. Du kan f.eks. bruke fårikål-kjøtt, men det krever litt rensing. Bog fungerer bra, og annet kjøtt  går også fint. Rens vekk bein og store fettstykker, men la noe fett være igjen – det setter god smak på kraften.

Friske urter er selvsagt best. Men det er ikke alltid det er tilgjengelig i butikken (spesielt estragon er vanskelig noen ganger), så da kan du jo bruke en blanding av friske og tørkede.

Dette trenger du

2 kilo lammekjøtt  Jeg kjøper litt over 2 kg, siden beina skal fjernes.
3-4 gulrøtter
4-5 løk
1 purre
150 gram fersk sopp
3-4 tomater
4-6 dl rødvin
100 gram bacon
1 fedd hvitløk
2-3 ss frisk rosmarin eventuelt 2 ts tørket
2-3 ss frisk timian eventuelt 2 ts tørket
2-3 ss frisk estragon eventuelt 2 ts tørket
1 ts frisk ingefær
noen tørkede einebær
1/3 ts kanel
2 ss tomatpure rause skjeer
1 ss honning
2-3 dl rosiner
salt
pepper

Slik gjør du

Rosinene legges i en liten bolle samme med 1 dl av rødvinen, honning og kanel i kjøleskapet over natten.

Kjøttet renses for en del av fettet og bein, og kuttes i terninger. Bland godt med urter, hvitløk, ingefær (riv gjerne på rivjern) salt og pepper og la dette også stå i kjøleskapet natten over.

Når du skal lage gryta steker du først bacon. Jeg liker å spre det ut på et bakepapir, og sette det i ovnen på max temperatur (min går til 275). Pass på – når ovnen er blitt varm, er baconet fort ferdig.

Soppen bruner du i stekepanna. Her har jeg brukt kantarell, men sjampinjong, aromasopp eller annen sopp går også fint.

Rens og kutt gulrøtter og purre i smått.

Rens og skjær løk i båter.

Skjær et kryss i toppen av tomatene, ha dem i kokende vann i ca 30 sekunder, avkjøl litt og dra av skinnet. Ha tomatene også i båter.

Legg kjøtt, bacon, sopp og grønnsaker lagvis i gryta (2 lag med hvert)

Tomatpure, rosinblandingen og resten av rødvinen helles over. (Slapp av, det er nok væske. Det kommer kraft fra kjøtt og grønnsaker etter hvert som den koker). 

Skal kokes på middels lav varme under lokk i ca 1 time.

Bonjour la høstgryte fantastique!

#høstgryte #franskhøstgryte #lam #lammegryte #oppskrift #middag #festmiddag 

 

Print

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg