hits

Helstekt kalkun med stuffing

I morgen er det Thanksgiving i USA. Her får du oppskrift på helstekt kalkun, med Anne Lises deilige stuffing.

Måltidet blir komplett med denne gode tranebærsausen og selvfølgelig potetmos med søtpotet.

Da er det bare å invitere noen som er gode i engelsk og samles rundt bordet.  

Happy Thanksgiving!

Nok til ca 10 personer (beregn ca 500 gram kalkun til en voksen) 

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 3 timer

Dette trenger du

1 hel kalkun på ca 6 kg
smeltet smør, salt  og pepper

stuffing
2 store løk
ca 250  gram sjampinjonger
1/2 kg smør
1 daggammel loff
5 stilker stangselleri
1 rød paprika
1 grønn paprika
1 stor purre
2 fedd hvitløk
1/2 ss timian
1/2 ss oregano
2 ts kajennepepper
2 ts salvie
1 ts basilikum
1 ts paprikapulver
1 ts rosmarin
1 ts havsalt

Slik gjør du

Ta ut posen med innmat. Denne kan du bruk til å koke kraft og lage saus av, hvis du vil.

Ta tak i vingene på kalkunen og bøy dem bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken".  Løft kalkunen over i langpannen. 

Bind lårene sammen. Pensle kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper.

Ha 3 dl vann i pannen under steking. Stek kalkunen ved 180 °C i ca. 1/2 time per kilo. Pensle kalkunen med smeltet smør flere ganger under steketiden. det vil gi ekstra smak og flott gyllen farge på skinnet. Etterfyll eventuelt med vann.

Denne kalkunen skal steke i ca 3 timer.

Halvveis i steketiden har jeg i stuffingen inni kalkunen. 

For å kontrollere at kalkunen er stekt kan du stikke en spiss kniv inn ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som siver ut er klar, er kalkunen ferdig stekt. Kommer det rosa kjøttsaft, trenger kalkunen litt lenger steketid.


(Husk å la kalkunen hvile på kjøkkenbenken i minst 20 minutter før du skjærer den opp.)

 

Del løk og sjampinjong i mindre biter. Smelt smøret i en kjele på middels varme og ha i sjampinjong og løk.

Hul ut loffen og smuldre opp. Ha i gryta.

Så har du stangselleri, purre og paprika i mindre biter. Ha det også i gryta.

  

Riv 2 fedd hvitløk fint på et rivjern, og ha i gryta sammen med alt krydderet. (Hvis det er et eller to av krydderne du ikke har i skapet, så dropper du bare det.)

Det blir som regel for mye stuffing, så det som blir til overs kan du steke i en brødform ved siden av kalkunen.

Stuffingen har du i kalkunen halvveis i steketiden. Altså etter 1 og 1/2 time her.  

 

Dig in!

 

#kalkun #helstektkalkun #stuffing #thanksgiving

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Du finner matboka jeg har laget sammen med Ida M Haugen - En bit av Sørlandet - på Haugenbok.no. Og i alle landets bokhandlere

Du finner også Siris matapp i Google Play



Følg @sirfoss på instagram




Følg @sirfos på twitter