Kjøttkaker med rask ertestuing

Det er noen ting jeg aldri kommer kommer til å bli lei av.  Danse. Bade i sjøen. Og mammas kjøttkaker. Det er nok flere ting på listen også, men disse kommer i hvert fall ganske høyt opp.

Da jeg var liten var det få som ville ha tippet at jeg kom til å bli veldig opptatt av matlaging. Jeg likte jo nesten ingen ting. Jeg var et typisk vanskelig barn i matveien, ikke noe “våt” mat (saus o.l. kunne du bare glemme), og ingen grønnsaker. Veldig få typer pålegg også. Kjøtt og potet, pannekaker og selvsagt kjøttkaker. Det kunne jeg ha.

Nå liker jeg det meste, men kjøttkakene fra barndommen er fortsatt en favoritt. Mamma lager dem med litt løk, soyasaus og ketchup. Det funker utrolig bra! De blir saftige og gode på smak – populære blant store og små.

Nå liker jeg selvsagt saus også, så jeg tar med oppskriften på enkel brun saus for de som vil lage saus selv.(En juksesaus som også funker er rett og slett å varme opp litt creme fraiche med litt buljngpulver og litt sukkerkulør.) 

Den raske ertestuingen er veldig smart og veldig fresh. Frosne erter kokes opp med litt buljong, og kjøres i stavmikser med litt smør. Ferdig.

Oppskriften finner du selvsagt også i mat-appen min, som kan lastes ned fra App Store eller Google Play. Der kan du legge ingredienslisten over i en handleliste, og bruke telefonen som kokebok.

Nok til 3-4. (Jeg syns det blir litt snaut med 400 gram kjøttdeig, så jeg dobler porsjonen og har heller et par kjøttkaker til overs som vi kan bruke på brødskiva om kvelden.)

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 30 – 40 minutter, litt avhengig av om du f.eks. må steke opp dobbel porsjon.

Dette trenger du

400 gram kjøttdeig
1/4 løk
2 ss ketchup
2 ss soyasaus
1 egg
1 ss hvetemel eller potetmel valgfritt
1 ts salt
1 ts pepper  

Ertestuing

250 gram frosne erter 
1 dl vann
1⁄2 ts buljongpulver
2 ss smør
1⁄4 ts pepper 

Saus

2 ss plantemargarin/smør
2 ss hvetemel
5 dl buljong f.eks. lyst buljongpulver
1 ts soyasaus
salt og pepper
1 ts dijonsennep
litt sukkerkulør hvis du vil ha sausen mørkere
1-2 ss tyttebærsyltetøy/rørte tyttebær
Stekesjy fra panna etter kjøttkakene

ELLER Creme fraiche med litt buljongpulver og sukkerkulør

Poteter
Tyttebærsyltetøy/Rørte tyttebær

Slik gjør du

Bland kjøttdeigen godt i en bolle med ketchup, soyasaus, egg, løk og salt og pepper. Eventuelt 1 ss mel. Jeg har alltid en pakke engangshansker liggende i en skuff på kjøkkenet, og bruker de i tilfeller som dette. Greit å kunne blande godt uten å sitte igjen med kjøttdeig under neglene…:) 

Løken bruker jeg å ta i stavmikser, men du kan også hakke den veldig fint med kniv.

Sett på poteter. Jeg bruker amandinepoteter eller andre små partypoteter. De trenger bare 15 min koketid, og kan spises med skallet på.

Form kjøttkakene med en spiseskje og ei hand.

Stek de på middels høy varme, til de blir brune og fine på begge sider. Grå kjøttkaker er ikke godt, de skal ha stekeskorpe.
 (Mine stekeplater går fra 1-9, da steker jeg på 6.) Ikke ta så mange kjøttkaker i panna av gangen heller. Stek heller i flere omganger.

Du kan også godt ha dem i en ildfast form på 150 grader i ovnen, og ettersteke i 10 minutter slik at du er sikker på at er gjennomstekt.

Brun saus lager du ved å smelte smør/plantemargarin i en liten kjele. Når smøret er smeltet og begynner å bli godt brunt, har du i melet. Pisk til det er godt blandet. La blandingen bli nøttebrun, mens du stadig pisker. Varm opp buljongen, og spe på litt og litt med den. Tilsett etter hvert krydder, soyasaus, sennep og tyttebærsyltetøy.

Etter hver runde med kjøttkaker bruker jeg å ha litt vann i stekepanna, og koke opp. Så har jeg sjyen i sausen (gjerne gjennom en sil.)

La putre mens alt blir ferdig.

Kok opp erter sammen med vann og buljongpulver. La koke i 1-2 minutter.

Ha over i stavmikser og kjør på full guffe sammen med smør og pepper. Ferdig!

Da er det bare å finne frem rørte tyttebær. Verdens beste kjøttkaker!!

 

#kjøttkaker #morskjøttaker #ertestuing #rørtetyttebær #brunsaus #tradisjonsmat #middag #hverdagsmiddag #middagstips  
  

 

 

Print

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

19 thoughts on “Kjøttkaker med rask ertestuing

 1. elsker kjøttkaker………..men hater ketchup og sosyasaus,kjente eg fikk krøller på ryggen av å lese oppskriften…….
  Mine kjøttkaker er fantastiske,men etter eg fikk samboer mistete eg mojoen….alle syns de ble rare….me inkluded…..nå er eg singel igjen heldigvis,men vet ikkje om eg tørr prøve kjøttkaker igjen på leeeeeeenge…disse så lekre ut eg må bare innrømme det….men ketchup og sosyasaus er forbudt hos meg og sitter uhørt langt inne for å gå frivillig å handle hahahaha…..
  Må tenke strategi her..i mellomtiden skal eg ha raclette…noe som overhodet ikkje krever mye tenking…bare uhørt mye dyr ost 🙂 ha en smashings dag!
  ps ertesturingn lager eg slik også…blander du den litt ut med mer buljong/vann blir det en fantastisk suppe,veldig mektig,men veldig god!

 2. cuskima: oh! Den ertesuppa høres digg ut! Hvis det er noen trøst så smaker det ikke hverken ketchup eller soyasaus av kjøttkakene.:) Jeg liker ikke oliven, kapers eller ansjos, men elsker tapenade. Og hva er i tapenade? Oliven, kapers og ansjos.:-D Noen ganger funker ting i kombinasjon, selv om man ikke er så begeistret for ingrediensene hver for seg. lykke til!!

 3. litt enig med deg i den….eg hater kaffe,men elsker kaffe i glasuren på sjokoladekaken min…..men tapanade liker eg ikkje og nå vet eg hvorfor hahaha
  ellers er eg ikkje fan av alle ingrediensene i rød pesto heller,men syns den er god,selvom grønn er favoritt <3
  Du må teste den suppen,men du orker nok kun en skål
  Eg lager innimellom bare til megselv på kvelden med frosne erter, litt økologisk glutenfri buljong og koker opp og så kjører det i smoothimixeren vips slips rett i koppen suppe helt fra scrath på kanskje 7 min? uten smør selvsagt 😛

 4. Isteden for å kutte løken eller bruke stavmikser, prøv å rappe den.. Mindre arbeid enn å kutte og mye mindre oppvask enn stavmikser;-)

 5. Hei! Fin blogg med supre oppskrifter. Har prøvd mange av fiskemiddagene dine, med stort hell :). Funker det å lage kjøttkakene med karbonadedeig, blir de like saftige da??

 6. Jeg laget med karbonadedeig, og det var ikke noe problem! God smak på kjøttkakene:) og ertestuing var utrolig god! Ferdig med posevarianten her!

 7. Til kjøttkakene så dobler du hele oppskriften når du lager dobbel porsjon? Ikke bare kjøttdeigen?

 8. Hei Siri!
  Fantastisk gode kjøttkaker. Det einaste problemet eg hadde var at dei blei lite faste, dei gjekk fort i oppløsning. Skal eg bruke meir mel og egg ?
  Åse

 9. Dette var helt fantastisk godt!!! Gleder meg allerede til middag i morgen, da skal jeg spise resten 🙂

 10. Clomid C Est Comment [url=http://orderciali.com]cialis cheapest online prices[/url] What Is Generic Viagra Called Xenical Orlistat 60mg Secure isotretinoin best buy fedex

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top