Cæsarsalat

I fjor flyttet jeg tilbake til Sørlandet, nærmere bestemt Tvedestrand – etter over 20 år i hovedstaden. I Oslo bodde jeg de siste årene ganske sentralt på Kampen, og jeg jobbet i Posthuset (på folkemunne bedre kjent som Postgirobygget), vegg-i-vegg med Oslo S.

Jeg var derfor svært bortskjemt sånn rent cafe-messig, det var mange gode cafeer i gåavstand både hjemme og på jobb. Det hendte også innimellom at vi gikk ut en gjeng fra jobben for å spise lunsj på cafe – det var mulig å få til selv med de korte, norske lunsjpausene når man jobber så sentralt. Og var det Cæsarsalat på menyen – ja så bestilte jeg Cæsarsalat. Jeg elsker Cæsarsalat. Med kylling,bacon og krutonger – og den karakteristiske dressingen. 

Tvedestrand er den minste sørlandsbyen. Den er liten og tøff, og absolutt den koseligste av dem alle (kanskje ikke  helt objektiv nå, men..:-D) – der de hvite, små Sørlandshusene ligger slengt som terninger tett i tett ned en bratt bakke mot havna. Det er nesten noe italiensk over det. 

Og du kan spise godt i byen, både på den lokale restauranten Vertshuset, og den lokale cafeen Terna. Men Cæsarsalat har de ikke. Ikke foreløpig, hvert fall. Da gjelder det å være løsningsorientert. Jeg kan jo nemlig lage den selv! Hurra! 

Nok til 2-3 personer med litt brød ved siden av.

Fra kjøkkenbenk til lunsjbord, 20-25 minutter.

Du kan enten kjøpe krutonger, eller lage dem selv. Til denne salaten lager jeg krutonger av 1 ciabatta.
Jeg kjøper en pakke halvstekte ciabattas med 4 i pakka, så bruker jeg 1 til krutonger, og de andre 3 til å ha ved siden av salaten.

Dette trenger du

2 hjertesalater (det er gjerne to i pakka)
1 pakke bacon, 100-150 gram
1 kyllingbryst 300-400 gram, eventuelt to kyllingfileter
1 ciabatta i terninger
grovrevet parmesan
olivenolje

dressing

1 hvitløksfedd
5 ss majones
1 ss hvitvinseddik
2 stk ansjosfileter

Liker du ikke, eller får du ikke tak i ansjos, kan du bruke litt worcestersaus eller asiatisk fiskesaus i stedet. prøv deg frem med noen dråper av gangen.

Den originale Cæsarsalaten er med Romanosalat, men hjertesalat fungerer minst like fint, syns jeg. 

Slik gjør du


Nå spiller det egentlig ingen rolle hvilken rekkefølge du gjør ting i.

Men du må i hvertfall skjære/klippe kyllingen i små biter, og brune den i stekepanna med salt og pepper.

I mellomtiden bruker jeg å sette stekeovnen på full guffe, legge baconet på et bakepapir, og la det stå til det blir sprøtt. Sett det inn mens ovnen fortsatt er kald, men følg godt med. Når ovnen først er blitt varm går det fort. Dette er en glimrende måte å slippe stekesprut på.

Her er baconet også klart.

Ciabattaene steker jeg etter anvisning på pakka. Så tar du den ene ferdigstekte ciabattaen og skjærer i mindre terninger. Bland i en bolle sammen med et par spiseskjeer olivenolje. Spre de ut på et bakeark, og stek på 200 grader i en 5 minutters tid til de er gyldne og sprø på utsiden. Da får du krutonger som er myke i midten, og ganske mye bedre enn de du får tak i i butikken. Selv om de selvsagt funker de også.

Grovriv en neve parmesan.

Lag dressingen ved å kjøre alt med stavmikser.

Da er det tid for å blande. Riv all hjertesalaten (bortsett fra rota) i en bolle. 

Spar littebittegranne dressing, krutonger og parmesan til å drysse på toppen – men ellers er det bare fritt frem til å blande alle ingredienser godt.

Det er salaten sin, det!

#cæsarsalat #salat #cæsar #lunsj #bacon #kylling #hjertesalat #krutonger #parmesan #cæsardressing

 

 

 

      

Print

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg