Julebord

Nå er det ribbe å få i butikkhyllene, og hvis du vil invitere til julebord er det bare å kjøre i gang med ribbe allerede nå.

På julaften er det mange som ikke ønsker å tukle med tradisjonene, men det er vel ingen grunn til ikke å leke seg litt de andre dagene?

Her har jeg et knallgodt menyforslag til deg:

Server ribbe med julesaus og tradisjonelt dansk juletilbehør; stuet grønnkål og karamelliserte poteter. Nydelig og litt annerledes.

Til dessert kan du servere varme bær med nyrkrem.

Da er det bare å grave frem julepynten!

Nok til 6 personer

Dette trenger du

En tynnribbe på ca 1,5 –  2 kg
salt og pepper
aluminiumsfolie

julesaus

2 sjalottløk
1 stjerneanis
3 fedd hvitløk
2 kardemommefrø
2 laurbærblader
4-5 dl ren eplejuice uten tilsetningsstoffer
6 dl kraft fra ribba
1 ts maizena utrørt i litt vann

Slik gjør du

Salte og pepre ribba på begge sider, legg den i en form med svoren ned, og sett den kjølig – gjerne et 1-2 dager før du skal steke den.

Rut svoren med en skarp kniv, og lag en ball av aluminiumsfolie som du legger under midten.

Sett stekeovnen på 230 grader, og ha 5 dl vann i forma.

Ha aluminiumsfolie over ribba, og stek midt i ovnen i 40 minutter på 230 grader.

Etter 40 minutter tar du bort folien, og skrur ned varmen til 200 grader.

Stek 1 time uten folie på 200 grader. Fyll på med litt vann underveis.

Du kan godt steke litt til hvis du ikke synes at ribba er stekt nok (hvis den fortsatt ser litt lys ut).

Hvis ikke svoren er sprø, kan du skru på grillen. Følg godt med mens svoren “popper” – for den blir fort svidd!

Når ribba nærmer seg ferdig koker du alle ingrediensene til julesausen, bortsett fra kraften fra ribba og maizena.

Sjalottløken og hvitløken må selvsagt være finhakket.

Når sausen har putret i 20 minutter har du i kraften, og maizena som er utrørt i litt vann. La den tykne litt, før du siler sausen. Jeg liker å ha litt sukkerkulør i sausen, så blir den litt mørkere. Men den smaker ikke noe annerledes, så det er en ren utseendemessig vurdering.  

Server sammen med stuet grønnkål…

Karamelliserte poteter…

Og kanskje varme bær til dessert?    

 

#julemat #danskjulemat #ribbe #stuetgrønnkål #karamellisertepoteter 
 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg