Min perfekte julemiddag

Da jeg var liten var julemiddagen egentlig bare en pine, for der borte under treet lå jo alle gavene og ventet. Men jeg likte ribbe, og aller best like jeg mammas hjemmebrygg, juleølet (jada – det var alkoholfritt).

Etter en episode i voksen alder hvor alle mine juleølflasker eksploderte i boden har jeg tatt en pause fra ølbryggingen.

Men middagen er blitt viktigere og viktigere. Jeg unngår i all hovedsak ribbe helt opp mot jul, for å gjøre denne ene ribbemiddagen til noe helt spesielt. Nå er det mine barn som må pine seg gjennom ventetiden, mens jeg sitter og smatter på andre siden av bordet. Slekt skal følge slekters gang.

Her får du mine fem trinn (oppskrifter) til den perfekte julemiddagen. Planen er en 6-trinnssak, når jeg er tilbake i ølbransjen. Om noen år. 

GOD JUL!

Her får du oppskrift på hovedrolleinnehaveren – ribba slik jeg liker å lager den. Jeg serverer den med epler, svisker og litt rosmarin, men det kan du skippe hvis du vil.   

Mammas medisterkaker må med. Mamma bruker å steke dem med en sviske i midten, men det dropper jeg. Vi har aldri brukt medisterpølser, det holder med ribbe og medisterkaker for oss. Medisterkakene steker jeg på lille juleaften, og så varmer jeg de litt i et ildfast fat i ovnen mens ribba hviler seg litt.

Rødkål på denne måten er enkelt og kjempegodt. Rødkålen kan lages helt opp til fire dager før den skal serveres. Den holder seg godt i kjøleskapet.

Portvinssaus med fløte er vår saus. I barndommen brukte vi bare sjyen fra ribba, men jeg har lagt min elsk på denne sausen til.

I tillegg blir det rosenkål og potet. Rosenkål damper du enkelt ved å først skjære av de brune rotendene og fjern brune eller gule blader. Så har du litt vann i en kjele eller panne med lokk og koker opp. Legg oppi rosenkålen med en klatt smør og damp rosenkålen i 7-9 minutter.

Desserten er multekrem med krokan. Jepp, krokan er som skapt for multekrem.

Og da, folkens – da er det tid for kaffe og gaver!

 

#julemiddag #ribbe #rødkål #medisterkaker #rosenkål #multekrem

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg