Denne sausen passer utrolig godt til f.eks. julemiddagen. Både til ribbe og kalkun. Det er himla mye fløte i den, men den skal kokes ganske kraftig ned.
Den har en nydelig mild og rund smak, og kan godt lages ferdig dagen i forveien.
Nok til 6-8 personer
Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 time og 15 minutter.
Dette trenger du
1/2 flaske portvin (37,5 cl)
1 buljongterning eller fondcup, jeg bruker en oksefondcup
3 dl vann
1 liter kremfløte
salt og pepper, ca 1 ts av hver
Slik gjør du
Kok inn 1/2 flaske portvin til 3-4 ss. Det skal koke friskt, og hos meg tar det en halvtime før den er innkokt til noen få spiseskjeer.
I mellomtiden varmer du opp vann og buljong i en veldig stor gryte. (Det er for at fløten skal få plass til å bruse etterpå)
Hell den innkokte portvinen over i buljongkjelen.
Fosskok ned i 5 minutter til, til cirka halvparten av væsken.
Ha i 1 liter fløte. Nå skal den koke bra i en halvtime til.
MEN. Kjempeviktig å følge med, det koker fort over. Hvis det er i ferd med å koke over, dra kjelen til side og skru litt ned på varmen. Sånn holder du på helt til det koker – men ikke koker over.
Når sausen er ferdig kan du ha i salt og pepper etter smak, cirka et teskje av hvert. Jeg liker også å piske ut 1 spiseskje potetmel med 2 spiseskjeer vann. Så har jeg det i sausen for en enda tykker saus.
Ikke fall for fristelsen å ha ribbefett/sjy i sausen i tillegg. Denne er ikke egnet for det.
Slurp!
#saus #portvinssaus #tilbehør #juletilbehør