Lørdagspizza

Jeg er vokst opp i et hjem hvor vi spiste veldig lite pizza. Verken hjemmelaget eller kjøpepizza. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det har i hvert fall sørget for at jeg er en av få nordmenn som aldri har hatt et spesielt nært forhold til Grandiosa. Og det er ikke av prinsipp - men rett og slett vane.

Siden mamma (min ellers oh-store-kjøkkengudinne) ikke var noe opptatt av pizza, var det selvsagt stor stas å komme på besøk til noen som hadde laget skikkelig lørdagspizza. For eksempel husker jeg godt en pizza min tante Grethe hadde laget, hvor hun hadde rullet fyll inn i kantene rundt. Det ble litt sånn calzone-aktig. Kjempegodt!

Nå lager jeg mye pizza. Og hvis det skal være veldig lettvint slenger jeg noe fyll på noen pitabrød eller nanbrød. Skal jeg lage en ordentlig pizza, er det stort sett italienske varianter jeg lager, med tynn bunn. Og jeg elsker hvit saus med litt blåmuggost, valnøtter og kanskje litt spekeskinke på.

Men da Andreas Viestad slo til med god gammeldags lørdagspizza i Dagbladets Magasinet her en helg, rullet nostalgien over meg. Og jeg husket tante Grethes lørdagspizza. Denne har riktignok ikke fyllet rullet inn i kantene, men akk så god den var likevel.

Viestads oppskrift er omtrent som dette:



Nok til 1 pizza

Fra kjøkkenbenk til hånd, 30 minutter til fyllet, 30 minutter til steking. Pluss heving av deig. 30 minutter - 2 timer (helt perfekt!)  - en hel dag, avhengig av hva du har tid til.

Dette trenger du

deig

5 dl hvetemel
1/2 ts salt
25 gram gjær (eller en halv pakke tørrgjær)
2,5 dl vann
2 ss olje

fyll

2 ss smør/melange
2 løk, hakket
50 gram bacon i terninger
400 gram kjøttdeig
2 ts oregano
1 liten bok tomatpure
2 tomater, hakket i smått
300 gram revet ost
1 ts salt
1 ts pepper

Slik gjør du



Bland mel og salt i en bolle. (Bruker du tørrgjør kan du blande det inn med melet).

Bland lunkent vann og eventuelt fersk gjær (hvis det er det du bruker) og hell inn i deigen. 

Elt til du har en myk og smidig deig.

Hvis du bruker kjøkkenmaskin med elteklo kan du la denne gå i 10 minutter på lav hastighet.

Dekk med plast og la heve i minst 30 minutter. Den beste deigen får du etter 2 timer.

Viestad foreslår at du setter deigen om morgenen, lar den stå noen minutter på kjøkkenbenken, og setter den i kjøleskapet resten av dagen (dekket med plast.) Det gjorde jeg.



Sånn!



Varm smør i en vid stekepanne. Stek bacon i to-tre minutter.



Ha i løk, og stek til løken begynner å bli myk, ca 3-4 minutter.

Ha i kjøttdeig og oregano og stek til kjøttdeigen er brun. Stek til den er helt tørrstekt.

Ha i tomatpure og finhakkede tomater. La surre et par minutter.



Forvarm ovnen til 200 grader.

Kle en godt smurt langpanne med pizzadeig, eller legg på et bakepapir.



Fyll med pizzafyll.Strø over ost.

Sett inn i ovnen på nederste rille. Skru varmen ned til 175 grader.

Stek i 20-25 minutter.



Lyst på?

 

#pizza #lørdagspizza #pizzamedkjøtdeig #lørdagskos #helgekos 



  

Ingen kommentarer