Raggs lammegryte

I fjor ga jeg ut matbok sammen med min veldig nære og veldig flinke venninne Ida. En bit av Sørlandet ble vår felles baby, og noe av det morsomste jeg har fått være med på i  yrkeslivet mitt så langt. Jeg er veldig stolt av boka vår.

Vi reiste rundt i området vårt og besøkte ulike folk med enten en over gjennomsnittet interesse for matlaging - eller for råvarene. Dette er egentlig et eksempel på begge deler. Gutta i Ragg driver blant annet med kulturlandskappleie på Sørlandet, og her i Tvedestrand innebærer det at du treffer på villsau og kasjmirgeiter på øyene i skjærgården. De spiser seg gjennom kratt og buskas og gjør landskap og kulturminner tilgjengelig for alle som setter pris på vakker natur og gode opplevelser. Fra dyrene foredler Ragg kortreiste og økologiske produkter som kjøtt, skinn, feller og ull.

Og hvis du blir invitert på middag, er det sannsynlig at det er denne franske lammegryta du får servert. Laget med meget kortreist kjøtt. Anders i Ragg lager den gjerne av grytekjøtt med bein, og han legger ingrediensene lagvis, og kjøper hele hermetiske tomater som han skviser kraften ut av før de går i gryta.

Jeg fant plutselig et ekstra lammelår i fryseren jeg hadde glemt, og det ble skåret opp i beinfrie biter til gryta. I tillegg ble det vanlig hakket tomat, og alt havnet i gryta om hverandre. En litt mer rufsete versjon, altså.

I boka vår finner du Raggs fremgangsmåte, her får du min. Uansett - en fantastisk rett av lam som skapt for en påskemiddag!

Og trenger du mer inspirasjon til retter av lam, finner du 10 GODE RETTER AV LAM HER.



Nok til 4

Fra kjøkkenbenk til middagsbord 2 1/2 time. 1/2 time forberedelser, resten putring på komfyren.

Dette trenger du

ca 1,5 kg grytekjøtt av lam, villsau eller noe annet i slekta
3 løk 
1 hel kinesisk hvitløk, eller 3 fedd vanlig hvitløk
2 ss tomatpure, rause skjeer
150-200 gram bacon i biter eller terninger
150 gram sjampinjonger
2 ts pepper
2-3 ts salt
2 ss tørr basilikum, eller 1 god neve fersk(jeg brukte fersk)
1,5 ss tørr oregano eller 1 god neve fersk (jeg brukte tørr)
2 ts paprikapulver, eller en fersk paprika (jeg brukte paprikapulver)
1,5 dl rødvin
2 bokser hakket tomat a 400 ml

Slik gjør du


Se på fine raggete meg!


Kutt kjøtt i mindre biter, ikke altfor små, og brun kjøttet raskt på middels høy varme i stekepanne. Ikke ha så mye kjøtt i panna av gangen, da blir det kokt i stedet for stekt. Det skal få litt stekeskorpe her og der før du har det i gryta.


Bacon tar jeg på et bakepapir og setter i ovnen. Sett ovnen på full guffe - men følg med. Når ovnen blir skikkelig varm tar det ikke lang tid før baconet er ferdig stekt.


Hiv bacon, løk og hvitløk i biter, tomater, tomatpure og krydder i gryta.


Kutt sopp i mindre biter og brun den raskt i stekepanna den også. Jeg salter og peprer den litt.


Så heller du på rødvinen, og lar gryta putre på lav varme i 2 timer.Gjerne litt til, men i hvert fall to.


Server sammen med fluffy  ris. Ha en teskje karri risen, så får den fin gul farge og litt krydret smak. 
 

#lam #lammegryte #ragg #fransklammegryte #påskelam

 

      

4 kommentarer