Annes fargerike chiligryte

Jeg bor i en gammel bydel i Tvedestrand, hvor noen av husene er bygget så tidlig som rundt 1700. Siden Tvedestrand er en typisk sommerby på Sørlandskysten, er miksen i gata vår (og mange andre steder her) en blanding av fastboende, sommergjester  – og noen sommergjester som nesten bor her fast. Anne tilhører den siste kategorien. De har gjerne en familietilknytning til byen, og bruker ferieboligen sin hyppig gjennom hele året. Det er veldig koselig når Anne og familien hennes kommer til gata vår, da lyser det opp i flere vinduer, og de er ekstra flinke til å tenne stearinlys på den mørke tiden av året. Det er en mye finere utsikt enn de vanlige svarte vinduene som du finner i mange hus på høst- og vinterstid i en sommerby som vår.

Anne er også veldig glad i å lage mat, så det er ikke så rent sjeldent at vi ender opp i en skravlings – gjerne en om mat – på en benk på det lille torvet som ligger mellom husene våre. Mat vi har spist ute, mat vi har laget hjemme, og oppskrifter vi har lyst til å prøve. Og Anne gjør som meg – og som mange andre matglade mennesker jeg kjenner: Hvis hun skal lage noe nytt, leser hun flere oppskrifter på nett og lager sin egen kombinasjon av disse. Hun tar litt herfra og litt derfra, basert på erfaring og preferanser. Det funker som regel veldig bra.

Slik endte hun for eksempel opp med denne nydelige chiligryta vi fikk servert hos henne. Jeg har alltid sverget til Jamie Olivers chiligryte, men nå blir det litt vanskeligere å velge fremover. For denne er god! Den er dessuten veldig pen.:) Den er også mye raskere å lage enn Jamies, men du trenger flere ingredienser. Men ikke la deg skremme av ingredienslista, den er veldig enkel å lage likevel. Dessuten er den perfekt å lage til mange! Du kan også lage den ferdig dagen før, helt frem til de to siste stegene. Vent med bønner og lime til du skal servere den.

Her får du oppskrift til 10 personer. (I parentes har jeg skrevet mengden jeg brukte da jeg laget den til fire personer.) Server sammen med guacamole, rømme og gjerne nachochips eller noe godt brød.

Tusen takk for oppskriften – og for godt naboskap, Anne!

Nok til 10

Fra kjøkkenbenk til middagsbord, 1 times tid.

Dette trenger du

1250 gram karbonadedeig (400 gram)
2 pakker bacon (100 gram)
5 løk (1 stor eller 2 små)
9 hvitløksfedd (2 fedd)
1 gulrot (1/2 eller 1 liten)
2 1/2 røde chili (1)
130 gram tomatpure (1 ss)
5 bokser hakket tomat a 400 ml (2 bokser)
5 bokser røde kidneybønner (2 bokser)
3 røde paprika (1)
1 grønn paprika (1)
2 1/2 ts oregano (1 ts)
2 1/2 ts kajennepepper (1 ts)
2 1/2 ts spisskummin (1 ts)
2 1/2 ts koriander (1 ts)
3 ts hot chilisaus fra glass, gjerne kjøpt i innvandrerbutikk e.l. (1 ts)
saften av 2-3 lime (saften av 1)
salt og pepper
koriander til servering om du vil 

Slik gjør du

 

Å lage chiligryte er litt sånn: brune noe – hiv i gryta – brune noe – hiv i gryta – putre – putre – ferdig.

Brun ca 200 gram karbonadedeig på middels høy varme av gangen, salte og pepre underveis, og hiv i gryta. (Har du mer karbonadedeig i panna enn dette, blir den kokt i stedet for stekt.) Sett gryta på middels varme. 

Så er det løk og hvitløk. Den skal ikke blir brun, da – men blank. Stek den og hvitløken noen minutter på middels lav varme til den begynner å bli myk og blank. Så hiver du den i gryta også.

Bacon liker jeg å steke i stekeovnen. Legg det på bakepapir, sett det inn midt i ovnen og på full guffe. Min ovn går til 275 grader.

Følg med – når ovnen begynner å bli skikkelig varm tar det ikke lang tid før baconet er sprøtt. 

Skjær/klipp i mindre biter og hiv i gryta.

Så kan du kutte gulrot og chili i smått (fjern frøene i chilien. Hvis du vil ha en sterkere rett, er det bedre å kjøre på med mer chili uten frø, enn å bruke frøene. Synes jeg.)

Hiv i gryta.

Så har du i hakket tomat og tomatpure. 

La gryta putre mens du også har i krydder.

Skjær opp paprika i biter – og hiv i gryta.

Det finnes mange chilisauser å velge i mellom. Men finn gjerne en litt hot en på glass i en innvandrerbutikk, eller i en butikk med et godt utvalg av eksotiske matvarer. Ha 1-2 ts i en gryte til 4 pers – men smak deg gjerne litt frem om du ønsker den sterkere.

Nå kan du la gryta putre i en 10-15 minutter. Den kan gjerne stå lenger, men jeg liker at det fortsatt er litt krønsj i paprikaen ved servering. 

Smak også underveis. Trenger den litt mer salt? Eller pepper? Eller kanskje litt chilisaus?

Så har du i avrente kidneybønner (skyll de godt i et dørslag) og lar de bli varme. Det tar ca 5-10 minutter.

Rett før servering skviser du i limejuice.

Server med eller uten koriander, i hvert fall med rømme, gjerne med guacamole – og brød eller nachochips. 

Så er det bare å glede seg til mat!

 

#chiligryte #chili #texmex #anneschili #anneschiligryte #mattilmange #klubbmat

     
  

 

            

Hos meg finner du helt vanlig mat. Enkle og gode retter som alle kan klare å lage. Overlat trøflene til kokkene, og kos deg på kjøkkenet!
Posts created 749

One thought on “Annes fargerike chiligryte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top